dreamstime_xxl_25433204_webDe kleurkundige is in staat om professioneel te communiceren, te beoordelen en waar te nemen op het gebied van kleur om zijn klanten van deskundig onderbouwd advies te voorzien waarop beslissingen genomen kunnen worden. De kleurkundige faciliteert zijn klanten met kennis en deskundig onderbouwd advies. De kleurkundige heeft te maken met adviesvraagstukken voor kleurvraagstukken in interieur, exterieur, textiel, kunststoffen, verf, productontwerp, kwaliteit, kleurverschillen en andere kleur gerelateerde vraagstukken. De Kleurkundige maakt gebruik van professioneel kleurgereedschap en kleursystemen. Hij kan kleuren visualiseren in de kleurenruimte en beschrijven met vaktermen.

De Kleurkundige houdt zijn kennis niveau van nieuwe ontwikkelingen bij. De kleurkundige heeft een adviserende, visualiserende en communicatieve rol. Hij werkt zelfstandig binnen de gegeven taakstelling vanuit de organisatie of als zelfstandig ondernemer. Hij stemt zijn werkzaamheden af met opdrachtgevers en eventuele collega’s, overlegt en geeft advies. De kleurkundige is communicatief vaardig, representatief, creatief, accuraat en deskundig en heeft ruimtelijk en technisch inzicht en een analytisch vermogen. Hij heeft een professionele instelling en is gericht op het verlenen van diensten en services aan zijn klant. Hij beschikt over het vermogen om overzicht te houden over het werkproces, middelen en methoden en heeft daarnaast een gedegen basiskennis kleur.

Hij kan kleurveranderingen omschrijven middels kleursystemen en is bekend met de werking van kleur bij de diverse toepassingen. Hij staat voor de opgave om werkzaamheden uit te voeren voor en in opdracht van zijn klant. Hij moet daarom een goed inlevingsvermogen hebben, het vermogen hebben om de kennis op ideeën van de klant af te stemmen, om de klant nieuwe inzichten te geven over de kleurvraagstukken. Flexibiliteit, creativiteit, inlevingsvermogen, enthousiasme, een goede communicatie, maar ook het duidelijk kunnen motiveren van een advies en/of ontwerp zijn hierbij noodzakelijk. Hij is in staat zijn eigen (kleur)voorkeuren en smaak achterwege te laten en een professionele houding aan te nemen, zodat hij een kleuradvies kan ontwikkelen die volledig aansluit bij de behoefte van de klant. Een kleuradvies kan zowel technisch als esthetisch zijn.

De kleurkundige werkt bij architectenbureaus, interieurarchitecten, schilderbedrijven, woningcorporaties, in de sector detailhandel binnen de woonbranche, in uiteenlopende winkelformules in zowel het MKB als het GWB of als zelfstandige en kan geïntegreerd worden in beroepen als, verkoper, interieuradviseur, schilder, stukadoor, laborant in verf-, kunststof of textiel industrie etc.